Tapahtumahistoria

VUODEN 2024 TAPAHTUMAT

SYKSY 2024 

Lauantai 14.9. klo 14-19. Filosofinen ympäristöpaneeli Reposaaressa ravintola Merimestassa.
Puhutaan ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta ja merkityksestä. Onko ihmisellä oikeus olla välittämättä luonnon säilyttämisestä ja olemassaolosta? Onko luonnolla oikeutta olemassaoloon ihmisen näkökulmasta?
Lue lisää: Agenda .
Tilaisuuteen mahtuu 38 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja edellyttää lisäksi osallistumismaksun maksamista. Jäsenet 10 €, ei-jäsenet 25 €. 
Osallistumismaksu sisältää bussikuljetuksen, osallistumisen tilaisuuteen ja päivällisen Merimestan noutopöydästä. Bussikuljetus lähtee Porista klo 13.
Tutustu aiheeseen: Ympäristöfilosofia.

Torstai 19.9. klo 18-20. Porin vanhan linja-autoasema. Käynti keskusaukion puoleisesta pääovesta.
Keskustelun alustajana fil. toht. (fys.kem) Juho Jalava. Aihe: Filosofian merkityksestä, kun kaiken lähtökohtana on tietoisuus tai sen esiaste.
Lue abstrakti ja lisätietoa.

Torstai 17.10. klo 18-20- Porin Mies-Laulun talo. Vapaudenkatu 10.
Altruismi vastaan egoismi. Onko etiikka heitetty roskakoppaan?
Alustajana YTT Pälvi Lehtonen. Lue abstrakti tästä.

Keskiviikko 27.11. klo 18-20. Porin kaupunginkirjasto, 2 krs. seminaarihuone 1. 
TT Vesa Nissinen luennon aiheena on "Filosofisia näkökulmia Maan ulkopuoliseen elämään"
Lue abstrakti tästä.

KEVÄT 2024

Keskiviikko 31.1. Yhdistyksen vuosikokous klo 17.
Kaupunkilaisten olohuoneen kabinetti Kauppakeskus Isokarhussa, Yrjönkatu 14, Pori.

Torstai 15.2. Porin vanhan linja-autoasema klo 18 - 20. Käynti keskusaukion puoleisesta pääovesta.
TkT Ari Lammi alustaa aiheesta strategian filosofia. Lue esitelmän abstrakti.

Tiistai 16.4 Porin vanhan linja-autoasema klo 18 - 20. FK, psykologi Olli Santavuori alustaa otsikkona Kosmologian teorioista - Millainen universumi on?
Abstrakti. Lue päivitetty esitelmä tästä.

Torstai 16.5 Porin vanhan linja-autoasema klo 18 - 20.
Keskustelun alustajana SHO, lehtori el. Maaret Tuomola. Aihe: Mitä elämän merkityksellä tarkoitetaan filosofisessa keskustelussa? Miten se eroaa elämän tarkoituksesta?
Lue abstrakti tästä.

VUODEN 2023 TAPAHTUMAT

SYKSY 2023

Torstai 21.9. klo 18 - 19.
Porin yliopistokeskuksen TiedeAreenan tapahtuma Filosofia Goes Kapakka.
Yliopisto-opettaja
, FT Rami Mähkä ja lehtori Harri Keto innostavat keskustelmaan aiheesta Meemit ja sosiaalisen median poliittinen kulttuuri.
Huomaa paikka: Kulttuurikulma Gallen-Kallelankatu 8. Tilaisuus jatkuu TiedeAreenan Science Slam -tapahutumalla.

Torstai 12.10. FT Jari Palomäki (TaY) alustaa keskustelun aiheesta Johdatus filosofiseen epäilyyn.
Tilaisuus järjestetään osana seuran kymmenvuotisjuhlaa, joka koronan takia jäi pitämättä. Aiheesta tiedotetaan lisää jäsenkirjeessä.

Keskiviikko 29.11. klo 18 - 20. Lehtori Harri Keto alustaa aiheesta "Prosessiajatteun taustoista ja sovellutuksista"
Porin yliopistokeskus, pääaula, sali 103 (August). Lue abstakti UCPorin sivulta.
Huom! Ulko-ovi sulkeutuu klo 18:30.

Torstai 30.11. tapahtuma on siirretty päivää aikaisemmaksi (29.11)

KEVÄT 2023

Torstai, 4. toukokuuta, kello 18-20, Porin yliopistokeskus, auditorio 126

Filosofi ja fyysikko Ilkka Pättiniemi Helsingistä tulee Satakunnan kriittisen korkeakoulun vieraaksi esitelmöimään otsikolla:

"STRUKTURAALINEN REALISMI - EMPIRISMIN JA REALISMIN LIITTO"

Puhumme elektroneista ja geeneistä arkikielessä, mutta onko tällaisia "olioita" oikeasti olemassa? Pitäisikö meidän puhua sen sijaan tieteellisistä rakenteista? Mitä nämä ovat, ja mitä meidän pitäisi näistä ymmärtää ja tietää? Pättiniemi selvittää asiaa.

Tiivistelmä:

Esitelmässäni käsittelen tieteellisten realistien ja antirealistien (pitkälti empiristien) välistä kiistaa tieteenfilosofiassa strukturaalisen realismin näkökulmasta. Kiistan keskeinen kysymys on, mihin tieteellisten teorioiden teoreettiset termit – kuten kvarkki tai valintapaine – viittaavat. Ovatko ne vain käteviä apuvälineitä, vai vastaavatko ne jotain maailmassa?
Aloitan esittelemällä joukon argumentteja tieteellisen realismin puolesta ja sitä vastaan, kuten argumentin teoriamuutoksesta, argumentin tieteen menestyksestä, argumentin viittaamisen ongelmasta, “ei ihmeitä” -argumentin ja pessimistisen induktion. Tämän jälkeen esittelen strukturaalisen realismin ja joitakin sen eri alalajeja. Seuraan tässä pitkälti James Ladymanin ja hänen kollegoidensa työtä. Lyhyesti sanottuna strukturaalisen realismin mukaan tiede löytää ja käsittelee rakenteita, ei olioita. Kerron, miten strukturaalinen realismi pyrkii vastaaman antirealistien esittämiin argumentteihin, ja arvioin vastauksia kriittisesti.
Ladymania seuraten havainnollistan asiaa kvanttifysiikasta ja kemiasta otetuilla esimerkeillä.
Arvioin myös strukturaalisen realismin soveltuvuutta muihin kuin matematisoitaviin tieteisiin, sillä sen puolustajien olettama rakenne on luonteeltaan matemaattinen. Esittelen myös merkittävien nykyempiristien Bas van Fraassenin ja Otavio Buenon kritiikkiä strukturaalista realismia vastaan ja vastauksia siihen. Lopuksi arvioin, onko strukturaalisesta realismista tieteellisen realismin ja empirismin yhdistäjäksi.

27.4 kello 18-20 Porin yliopistokeskuksen auditorio

Professori (emeritus) Veli-Matti Värri (Tampereen yliopisto) tulee Satakunnan kriittisen korkeakoulun vieraaksi esitelmöimään kasvatuksesta ja kasvatusfilosofiasta otsikolla:

KASVATUS EKOKRIISIN AIKAKAUDELLA

Värri on maamme merkittävämpiä kasvatusfilosofeja. Tässä hänen esitelmänsä tiivistelmä:

"Kasvatuksessa toteutetaan aina jonkin ihmiskäsityksen mukaisia ihanteita ja päämääriä, jotka sisältävät ontologisia olettamuksia siitä, mitä tarkoitetaan inhimillisellä subjektilla, ja miten tämä subjekti kehkeytyy (alkuperä) suhteessa sosiaaliseen todellisuuteen, toisiin subjekteihin ja ei-inhimilliseen luontoon. Siten kasvatuksen päämäärien asettaminen edellyttää käsitystä siitä, mitä ja millainen ihminen on, mitä pidämme ihmisen kasvussa arvokkaana, ja millä perusteilla ja mistä lähteistä tämä arvokas määrittyy. Viime kädessä on kysymys siitä, millainen on arvokas ihmiselämä. Sosialisaatiotehtävänä kasvatus kietoutuu aina oman aikansa ja erilaisten yhteiskuntien erityispiirteisiin, vallitseviin ideologisiin käsityksiin, aatteisiin ja valtasuhteisiin. Jokainen sukupolvi joutuu ratkaisemaan suhteensa ihmisyyden probleemaan ja siten tulkitsemaan suhdettaan kasvatuksen ihanteisiin ja päämääriin. Meidän sukupolvellemme arvokkaan ihmiselämän probleema on asetettu viheliäisten ongelmien, erityisesti ekokriisin, aikakaudella. Kaikkialla maailmassa kasvatus- ja koulutusyhteisöjä on sidottu talouden ja tuotantotoiminnan välineiksi, ylläpitämään ja uusintamaan talouskasvun ja teknologisen maailmankuvan ideologiaa ja sen ekonomistisen ihmiskuvan olettamuksia, vaikka juuri ne ovat johtaneet elämänmuotomme ekologiseen kriisiin. Siksi vallitseva koulutusjärjestelmä on ajateltava uusiksi. Kasvatusfilosofinen puheenvuoroni on kestämättömän sosialisaation kritiikkiä, jonka erityisenä haasteena on ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon suhteen uudelleenmäärittely, myös ihmisyyttä puolustaen erilaisia anti-humanistisia suuntauksia vastaan".

VUODEN 2022 TAPAHTUMAT

Syksy 2022

Torstaina 17. marraskuuta kello 18-20: ORIVEDEN FILOSOFIAPÄIVÄT III
FT Loorits esitelmöi otsikolla ”Tietoisuuden rakenne ja aistikvaliteetit aivoissamme”. Zoom tilaisuudessa esiintyvät filosofit Kristjan Loorits ja Ilkka Pättiniemi Helsingin yliopistosta.
Lisätietoa 
https://kriittinenkorkeakoulusatakunta.blogspot.com (Linkki tulee tänne viimeistään päivää ennen tilaisuutta)

Perjantaina 23.9
Filosofia Goes Kapakka. Aiheena Rock - viihdettä, asennetta ja filosofiaa! Kuinka lyödään päätä seinään ja seinästä läpi. Paikkana KulttuuriKulma (Antinkatu 8) klo 18.00-18.45.
Tapahtuma on osa Porin yliopistokeskuksen TiedeAreenaa.
Katso koko ohjelma.

Kevät 2022

Torstaina 24.3
Dos. Juhani Sarsila (Tampereen ja Oulun yliopistot) esitelmöi Porissa torstaina 24.3. Paikkana yliopistokeskuksen auditorio 126 (katutaso). Tilaisuus alkaa kello 18. Juhani Sarsila on latinisti, filosofian tohtori sekä aate- ja oppihistorian dosentti.
Hän esitelmöi otsikolla: ”Kreikan filosofia ja uskonto. Konflikti ja harmonia”. Lue tiivistelmä.

Vuosikokous 13.4.
PFS:n vuosikokous keskiviikkona 13.4.2022 klo 18.00  verkossa. Linkki on lähetetty jäsenille sähköpostilla. Hallitus on huomioinut kokokousjärjestelyissä koronatilanteen ja päätynyt verkkokokoukseen.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Torstaina 21. huhtikuuta kello 18
Dos. Mikko Lahtinen (Tampereen yliopisto) esitelmöi Porin yliopistokeskuksen tiloissa (katutason auditorio 126), torstaina 21. huhtikuuta kello 18 alkaen. Lahtinen esitelmöi otsikolla: ”Renesanssi vanhan ja uuden taitekohtana”.
Lue tiivistelmä.

Torstaina 5. toukokuuta kello 18, UCPori, auditorio 126
FT Marika Enwald (tuntiopettaja, tutkija, Tampereen yliopisto): Arvoista käsin ohjautuvan elämän ja elämän hyväksymisen dilemma. Tänä päivänä monessa yhteydessä tuodaan esiin arvojen merkitystä hyvän, mielekkään ja onnellisen elämän tavoittelussa (mm. Martin Seligmanin empiiriset tutkimukset onnellisuudesta). Samaan aikaan psykologian alalla on tehty empiirisiä tutkimuksia (mm. Mindfulness-ajattelutavasta), että arvostelematon ja elämän hyväksyvä asenne on tie elämän hyvään ja mielekkääseen kokemiseen. Ongelma on vanha, etiikan ja ihmisyyden välinen dilemma. Missä määrin eettinen, arvoja painottava näkökulma rajoittaa elämän kokemista laajasti. Esimerkiksi Friedrich Nietzsche on todennut, että etiikka on elämälle vierasta ja hän kannatti kaikelle elämälle ”kyllä” sanovaa elämänasennetta. Aristoteles aikoinaan määritteli etiikan keskeiseksi tehtäväksi selvittää miten ihminen voi yhteisön jäsenenä saavuttaa kestävän onnellisuuden, kun hän toteuttaa yhteisöllisiä arvoja käytännössä. Alustuksen on tarkoitus herätellä keskustelua etiikasta, arvoista, onnellisuudesta ja elämän merkityksellisenä kokemisesta.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Satakunnan Kriittinen Korkeakoulu, Porin Filosofinen Seura ry sekä UCPori.

VUODEN 2021 TAPAHTUMAT

Torstaina 20.5.2021 klo 18-20
Yhteistyössä Kriittinen korkeakoulu ja Porin yliopistokeskus järjestää: Yliopistonlehtori Teppo Eskelinen (Jyväskylän yliopisto) esitelmöi tuoreen kirjansa teemoilta Demokratia utopiana, otsikolla Demokratian kadotettu ihanne. Tilaisuus pidetään zoomissa. Oheinen linkki johtaa UCPorin tiedotteeseen, josta löytyy varsinainen zoom-linkki. https://ucpori.fi/?action=getcontent&type=viewevent&eventid=255

Perjantaina 24.9 klo 16-16:45
Olemme mukana UCPorin TiedeAreena tapahtumassa. Tällä kertaa fyysisesti ja livenä. Seuramme vieraana on professori Anna Sivula (Turun yliopisto / UCPori / Kulttuurituotanto ja maisemantutkimus). Hän alustaa keskustelun teemalla "Mennyt on vieras maa – epidemian jälkeistä elämysmatkailua". Tilaisuus pidetään Porin yliopistokeskuksessa ravintola Sofiassa perjantaina 24.9. kello 16-16:45. Tervetulosa mukaan!

Torstaina 14.10 klo 18 - 21:30 webinaari
Oriveden filosofiapäivät II: Tieteestä ja hyvästä elämästä

Jari Palomäki (FT, Tampereen yliopisto) : Kant, Newton ja varman tiedon etsintä
Heta Mattila (FM, Jyväskylän yliopisto): Prosessit todellisuuden ytimessä
Marika Enwald (FT, tuntiopettaja, tutkija, Tampereen yliopisto): Arvoista käsin ohjautuvan elämän ja elämän hyväksymisen dilemma
Webinaari on ilmainen ja kaikille avoin! Katso aikataulu, esitelmien abstraktit ja Zoom-linkki tästä.

Torstaina 11.11 klo 18 - 20
Satakunnan Kriittinen Korkeakoulun yleisöluennot jatkuvat Porin yliopistokeskuksessa! Torstaina 11. marraskuuta luennon teemana on tietoresistenssi:
Paikka: 11.11.2021. klo 18-20, Porin yliopistokeskus (AUD 126)
Otsikko: Tietoresistenssi. Miksi vastustamme tietoa ja mitä asialle voi tehdä?
Luennoitsija: FT Reijo Kupiainen, Tampereen yliopisto
Tiedon vastustaminen näyttää yleistyneen niin sanotulla totuuden jälkeisellä ajalla. Tiedon vastustamista, ns. tietoresistenssiä on kuitenkin tutkittu pitkään. Tarkastelen esityksessäni sitä, millaisia syitä tietoresistensille on esitetty ja mitä voimme tehdä lisätäksemme luottamusta tutkittuun tietoon. Satakunnan Kriittinen Korkeakoulu toivottaa PFS:n jäsenet lämpimästi mukaan tilaisuuteen. 

VUODEN 2020 TAPAHTUMAT

Kaikki kevään 2020 tilaisuudet jouduttiin perumaan koronaepidemiaanliittyvien kokoontumissuositusten nojalla.

Peruutettu: Maaliskuu 19. päivä, torstai, FM Petteri Limnell (Tuni), ”Miksi filosofoimme?” Yleinen keskustelutilaisuus, kello 18.00

Peruutettu: Huhtikuu 15. päivä, keskiviikko, prof. Maunu Häyrynen (Tuni), ”Voiko paikkakokemusta kuvata ja välittääkö kuva kokemuksen?”, kello 18.00.

Peruutettu: Toukokuu 6. päivä, keskiviikko, Dos. Teppo Eskelinen (JYU), ”Demokratian kadotettu ihanne”, kello 18.00.

Lauantaina 17.10 Webinaari viisaudesta. Katso lisää osoitteesta https://kriittinenkorkeakoulusatakunta.blogspot.com/2020/10/webinaari-viisaudesta.html
Webinaarin järjestävät Kriittinen Korkeakoulu ja Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi.

Perjantaina 9.10. kello 17 prof. Mauno Häyrynen esitelmöi otsikolla ”Voiko paikkakokemusta kuvata ja välittääkö kuva kokemuksen?”  Tilaisuus järjestetään verkkoseminaarina. Käytämme Zoom -alustaa. Kirjautumislinkki on lähetetty jäsenten sähköpostiin. Voit liittyä Zoom-verkkoseminaariin klikkaamalla linkkiä. Jos käytät mobiililaitetta, laite pyytää sinua asentamaan Zoom -sovelluksen. Asentamalla tämän ilmaisen sovelluksen saat avattua yhteyden verkkotapaamiseesi. Ohjeita ZOOM-sovelluksen käyttöön löydät googlettamalla hakusanalla "zoom ohje".

Esitelmän abstrakti on luettavissa.

VUODEN 2019 TAPAHTUMAT

Ke 27.2 klo 18: Vuosikokous, Taidemuseon kokoustilat klo 18.

To 21.3 klo 18: Petteri Limnell, FM, Tampereen yliopisto: ”Mitä filosofiset Zombit voivat kertoa tietoisuudesta”?

Pe 5.4 klo 18: Sami Syrjämäki, FT, Helsingin yliopisto: ”Paskan jauhamisen filosofiaa”.

To 23.5 klo 18: Tommi Vehkavaara, FT, Tampereen yliopisto: ”Biologisen elämän filosofisia ongelmia".

Pe 27.9 Tiede-Areenassa Filosofia Goes Kapakka. Aiheena on "Ahneus". Alustajan on FT Kimmo Ahonen. Ravintola Kulttuurikulma perjantaina 27.9 klo 18.

Pe 8.11 FT Jari Palomäki (TAU) esitelmöi otsikolla ”Arvokkaasta, eettisestä ja hyvästä elämästä”. Porin Seudun Kansalaisopiston kokoustuila, Gallen-Kallelankatu 14. Tilaisuus alkaa kello 18.00. Lue esitelmän abstrakti tästä.

VUODEN 2018 TAPAHTUMAT

Pe 9.2. PFS:n vuosikokous taidemuseossa klo 17.

To 29.3. FT Jani Hakkarainen, Tay, ”Mitä on metafysiikka?” Porin taidemuseon kokoustila, klo 18.
Hakkarainen puolustaa esitelmässään käsitystä metafysiikasta kategoriaoppina erityisesti quinelaista ontologiaa vastaan, jossa metafysiikan nähdään tutkivan olemassaolokysymyksiä. Kategoriat ovat yleisiä olemisen muotoja, joita olemassaolokysymykset edellyttävät. Lue lisää Ajatus -lehden numerosta 73.

To 19.4. FT Tommi Vehkavaara, Tay, ”Filosofian ja tieteen vaikutus käytännön sovelluksiin C.S. Peircen pragmatismissa”. Porin taidemuseon kokoustila, klo 18. Katso luennon kalvot.

To 17.5. Dos. Mikko Lahtinen, Tay, ”Oliko Marx väärässä?” Porin taidemuseon kokoustila, klo 18.

Ti 26.6 Matka Sastamalan kirjallisuuspäiville

Pe 28.9. Tiede-Areena, "Filosofia goes kapakka". Teemana Voiko kone ajatella? Petteri Limnell alustaa. Tilaisuus alkaa klo 18.

To 8. 11. Keskustelua aiheesta Vapaus. Alustajana P. Limnell

Ma 26. 11. Keskustelua Demokratiasta. Alustajana P. Limnell

VUODEN 2017 TAPAHTUMAT

Pe 24.2 Porin Filosofisen Seuran vuosikokous Porin taidemuseon kokoustiloissa alkaen klo 18.00. Käsitellään sääntömääräiset asiat.

To 23.3 Prof. Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila (Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu) esitelmöi otsikolla "Kaksi dialogimuotoa" taidemuseon kokoustiloissa klo 18.00. (Huom. ovet sulkeutuvat 18.00). Lue artikkeli.(pdf-tiedosto)

To 20.4. Dosentti, FT Jari Palomäki esitelmöi otsikolla "Jumalatodistuksia - puolesta ja vastaan". Taidemuseon kokoustila klo 18.00

Ke 10.5 FT Juho Jalava esitelmöi otsikolla "Kokonaisteoriaa rakentamassa - Fysikaalispohjainen malli aineen syntymisestä hengestä ja mallin seurauksia". Taidemuseon kokoustila klo 18.00. Lue lisää.

Ti 26.6. Retki Raumalle Rauman merimuseoon

Pe 22.9. Tiede-Areena. Petteri Limnell esitelmöi panpsykismistä, ravintola Kulttuurikulma.

Pe 20.10. Seminaari humanismista, Porin yliopistokeskus. Lue lisää tästä

Ke 13.12.2017: "Filokahvila - sana on vapaa" ravintola Rossossa alkaen klo 18:00

SYKSYN 2016 TAPAHTUMAT

Perjantai 23.9.2016 klo 18.00-18.45  Filosofia Goes Kapakka: Informaatiovaikuttaminen (Bar Soma, Kauppakeskus Isokarhu, Yrjönkatu 14).
Seura aloittaa perinteiseen tapaan toimintansa osallistumalla Tiede-Areenaan Filosofia Goes Kapakka tapahtumalla. Tänä vuonna kapakkakeskustelun alustuksen pitää kunnanjohtaja emeritus Heimo Heino. Tiede-Areenan tapahtumat ja aikataulu löytyvät osoitteesta http://www.ucpori.fi/tiedeareena-ohjelma

Torstai 20.10 FT Valtteri Arstila, Turun yliopisto, esitelmöi aikatietoisuudesta ja ajan havaitsemisesta.

KEVÄÄN JA KESÄN 2016 TAPAHTUMAT

Pe 1. huhtikuuta: PFS ry:n 5-vuotis iltamat Porin taidemuseon kahviossa alkaen klo 18.00. Tilaisuus sisältää PJ:n puheen, katsauksen seuran historiaan ja tulevaisuuteen sekä kevyen illallisen viineineen (omakustanteisesti 10 € / seuran jäsen / ei-jäsenet 15 €). Ilmoittautumiset osoitteeseen porinfilosofinenseura@gmail.com viimeistään 25.3.2016 mennessä.

Ti 12. huhtikuuta: bussiretki Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tiede- ja onkalonäyttelyyn. Bussi lähtee kaupungin kirjaston/kansalaisopiston edestä klo 12.00. Matkan kesto on reilut 5 tuntia. Osallistumishinta jää alle 15 €/ henkilö. Paikanpäällä opastus ja kahvitus. Lounas omakustanteisesti. Tiedustelut ja sitoutuvat ilmoittautumiset osoitteeseen porinfilosofinenseura@gmail.com 31.3. mennessä.

To 28. huhtikuuta: dos. Mikko Lahtinen (Tay) ”Machiavellin moraali ei ole machiavellismiä" (abstrakti luettavissa myöhemmin). Porin Taidemuseon kokoustila, klo 18.

To 12. toukokuuta: dos. Tere Vaden (Tay), ”Heidegger ja syväegologia”. Porin Taidemuseon kokoustila, klo 18. Lue absrtrakti.

1.7 Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa 1.7.2016. Osallistuimme kirjastonjärjestämään kuljetukseen. PFS on järjestänyt myös vierailun Sastamalassa sijaitsevaan suomalaisen kirjan museoon Pukstaaviin http://www.pukstaavi.fi/. Vierailemme museolla samaisena perjantaina klo 15.00 - 16.00/16.30 omalla bussillamme.

SYKSY 2015

19.11.2015 esitelmä, FT, Dosentti Jari Palomäki: Arvot ja etiikka; Hyvän muunnelmat. Lue abstrakti.
Porin Taidemuseo, klo 18.

23.10.2015 esitelmä, FT, Dosentti Paavo Pylkkänen: Onko tietoisuudella kausaalisia voimia? Lue asbtrakti.
Porin Taidemuseo, klo 18.

25.9.2015, Tiede-Areena  Ravintola Kirjakauppa klo 19:30
Filosofia Goes Kapakka: "Miten sanat viittaavat asioihin?". Alustajana seuran puheenjohtaja Petteri Limnell.
Ravintola Kirjakauppa, Antinkatu 10, klo 19:30


 

KEVÄT 2015

26.6. Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa.  Seura tekee retken kirjallisuuspäiville.

Osallistumme Porin kaupunginkirjaston järjestämälle matkalle. Katso lisätietoa jäsenkirjeestä (läh. 11.6

To 7.5 Esitelmä, Porin taidemuseo klo 18. Tarja Kallio-Tamminen (FT, Helsingin yliopisto): ”EEG avusteinen meditaatio”.

Tarja Kallio-Tamminen esittää mitä se on, ja minkälaisia vaikutuksia sillä on havaittu olevan aivotoiminnan eri osa-alueisiin. Lisätietoa asiasta löytyy sivuilta http://eegmeditation.eu/fi/ ja http://kalpataru.fi/kurssit.html

To 26.3 Porin taidemuseo, klo 18: ”Mikä ihmeen TTIP?” Alustajana seuran puheejohtaja FM Petteri Limnell. Kommenttipuheenvuoro FT Kimmo Ahonen.

EU ja USA neuvottelevat useista sopimuksista. Näiden keskiössä ovat ajankohtaiset TTIP ja TiSA. Sopimuksia koskevat tiedot ja tietovuodot ovat herättäneet suurta kiinnostusta ja huolenaihetta koskien mm. demokratian merkitystä, politiikan moraalia ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta. Olemmeko matkalla korpokratian protektionismiin?

To 19.2 Vuosikokous, Porin taidemuseon kokoustila, klo 18

Porin Filosofinen Seura ry. (PFS) piti sääntömääräisen vuosikokouksensa Porin taidemuseon kokoustilassa 19. helmikuuta. Tilaisuuden jälkeen pidettiin myös seuran järjestäytymiskokous. Seuran puheenjohtajana jatkaa Petteri Limnell. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Päivi Tamminen (vpj), Harri Keto (sihteeri), Heimo Heino (taloudenhoitaja), sekä Ari Lammi ja Maaret Tuomola.

SYKSY 2014

13.12 Porin juhlaviikot 2014, ITaiteilijat da Nikitin, Anne Salmela ja filosofi Petteri Limnell performanseeraavat ja filosofoivat Galleria 3H+K (Itsenäisyydenkatu 47) Klo 14:00 alkaen.

  1. Keskustelua Walter Benjaminista - Taneli Viitahuhta ja Niilo Rinne
  2. OPI PERUSASIAT! - NYT-HETKEN SALAT - Iida Nikitin, Anne Salmela ja Petteri Limnell

Limnell esitelmöi ajasta - erityisesti nyt hetken käsitteestä ja kokemuksesta. Yhteistyössä: PFS ry, Porin taidemuseo, T.E.H.D.A.S ry, NYTE ry, Porin kaupunki

27.11FM Timo Vuorio (Tampereen yliopisto) esitelmöi otsikolla Tieteen ja runouden kielet - eroja ja yhtäläisyyksiä.
Lue abstrakti. Tilaisuus pidettiin Porin taidemuseon kokoustilassa klo 18.00 alkaen.

25.10 Porin Filosofinen Seura ry ja Porin taidemuseo järjestivät seminaarin otsikolla "Taiteen järjestykset ja luovat prosessit".
Tilaisuus oli maksuton ja avoin kaikille. Paikkana taidemuseon kokoustila. Katso seminaarin sivulta aikataulu ja tarkempi kuvaus.

26.9 PFS oli mukana TiedeAreena -tapahtumassa. Petteri Limnell alusti lyhyesti prosessifilosofian taustoista otsikolla ”Länsimainen metafysiikka ja prosessiontologia”. FM Harri Keto tarkasteli osin kriittisesti vallalla olevaa tapaa soveltaa prosessiajattelua. TIEDE-AREENA, ravintola KULTTUURIKULMA, 26. syyskuuta, klo: 18-18.45, Gallen-Kallelankatu 8

KEVÄT 2014

22.5 PFS esitelmä: FT Antti Vuorimäki esitelmöi aiheesta "Kvanttifysiikan synty, myöhempiä vaiheita, käsitteitä ja tulkintoja", Taidemuseo, klo 18.00.

23.4 Satakunnan museo: Biologi ja tietokirjailija Juha Valste esitelmöi neandertalinihmisistä Satakunnan museolla keskiviikkona 23. huhtikuuta klo 17.30. Vapaa pääsy.

PFS 10.4. Petteri Limnell (FM / PFS pj) "Paul Feyerabendin mietteitä luovuudesta, erityisesti sen vaarallisesta myyttisyydestä", taidemuseo, klo 18.00. Lue abstrakti.

6.3. PFS luiento Ville Lähde (Tampereen yliopisto), "Niukkuuden maailmassa", taidemuseon kokoustila, klo 18.00. Ville Lähde esitelmöi uuden kirjansa Niukkuuden maailmassa tiimoilta.
Lue abstrakti

6.2. PFS Vuosikokous, taidemuseon kokoustila, klo 18.00

22.1. PFS luento Max Ryynänen (lehtori, Aalto-yliopisto, UCPori), ”Jääkiekon estetiikkaa – soveltavaa estetiikkaa 2.0”. Huom. poikkeuksellinen aika ja paikka: ke 22. tammikuuta klo 18.00, Satakunnan Museon kokoustila (Hallituskatu 11).

 

SYKSY 2013

27.9. Tiede-Areena (UCPori), Filosofia Goes Kapakka: ”Rationaalisuus - onko järkee vai ei?” Porin Filosofisen Seuran järjestämä kapakkakeskustelu Ravintola Kulttuurikulmassa. Keskustelijoina FM Petteri Limnell ja Dos. Paavo Pylkkänen.

18.10. Petteri Limnell, ”Havaitsemisesta, erityisesti värien havaitsemisesta”, Ravintola Kirjakauppa, klo 18.00

7.11. Max Ryynänen lehtori, Aalto-yliopisto (UCPori), ”Jääkiekon estetiikkaa – soveltavaa estetiikkaa 2.0”, Porin taidemuseon kokoustiloissa. (Tilaisuus siirretään myöhempään ajankohtaan)

21.11. Jaana Parviainen, FT, dosentti, Tampereen yliopisto ”Kehomuisti". Traumojen ja affektien kehollinen siirtyminen sukupolvelta toiselle; Porin taidemuseon kokoustiloissa.

Alustuksessa tarkastelen traumaperäistä stressihäiriötä (PTSD) psyykkisen ja fyysisen rajan murtavana ilmiönä, ennen kaikkea sitä miltä PTSD näyttäytyy kehomuistia koskevan fenomenologisen tutkimuksen valossa. Kehomuistilla tarkoitetaan muistin implisiittistä, ei-kielellistä osa-aluetta, joka todentuu kokemuksellisina, enemmän tai vähemmän voimakkaina aistimuksina kehon topografiassa kuten tunto- ja kosketusaistimuksina, hajuina, ääninä, väreinä, liikkeinä tai asentoina. Pohdin sitä, miten hoitamattomat keholliset traumat siirtyvät sekä horisontaalisesti kanssaihmisten välillä että vertikaalisesti sukupolvelta toiselle. Miten traumaattiset kokemukset tukahdutetaan kehomuistissa, miksi ne tukahdutetaan ja miten nämä keholliset kokemukset tukahduttamisen myötä affektiivisesti siirtyvät sukupolvien välillä? Mitä yhteiskunnallisia ja sosiaalisia seurauksia tällä on? Keskeisin väitteeni on, että yksilökeskeisestä traumojen tutkimuksesta pitäisi siirtyä tutkimaan traumojen yhteisöllistä dynamiikkaa kehojen välisenä affektiivisena tartuntana.

KEVÄT / KESÄ 2013

21.2 Porin Filosofinen Seura ry piti sääntömääräisen vuosikokouksensa Porin taidemuseon kokoustiloissa torstaina 21. helmikuuta. Seuran puheenjohtajana jatkaa Petteri Limnell. Seuran hallituksen kokoonpano pysyi muuttumattomana. Hallitus pitää järjestäytymiskokouksensa maanantaina 11. maaliskuuta. Seuraavassa alustava toimintasuunnitelma vuodelle 2013:

1) Max Ryynänen (Aaltoyliopisto), ”Jääkiekon estetiikkaa – soveltavaa estetiikkaa 2.0”, keskiviikko, 24. huhtikuuta, paikka ilmoitetaan myöhemmin. (Tapahtuma siirretty myöhempään ajankohtaan)

2) Mikko Lahtinen (Tampereen yliopisto), 2. toukokuuta, taidemuseo. Lehtinen esitelmöi teoksensa Kirjastojen maa tiimoilta:

Kirjastojen maa on matkakirjan muotoon kirjoitettu kertomus ”Kirjastojen miehen” ja hänen pienen seurueensa hilpeistä mutta tositarkoituksella tehdyistä matkoista suomalaisiin yleisiin kirjastoihin. Esseististen matkakertomusten näkökulmat vaihtelevat filosofisista ja kulttuurihistoriallisista tarkasteluista teräviin analyyseihin ja luoviin pohdintoihin kirjan, kirjallisuuden ja kirjastojen merkityksestä digitaalisen median aikakaudella. Kirjastojen maa on vahva puheenvuoro suomalaisten kirjastojen puolesta ja innostava esitys kirjastoista kulttuurissa ja kulttuurista kirjastoissa. FT, YTT Mikko Lahtinen on filosofi, yhteiskuntakriitikko ja kirjastojen mies.

3) Reijo Kupiainen (Aalto-yliopisto), 16. toukokuuta, tekniikan filosofiasta, taidemuseo.

4) SuomiAreena, maanantai, 15.7. Aiheena kasvatus, PFS järjestää tapahtuman osaltaan yhdessä niin & näin lehden kanssa, Opiskelijatalo Saikku, klo 15-16.15 ”Kui last pitäs kasvattaa?”

Epävarmuus, talouskriisi, öljyhuippu, digitaalinen kuilu, ympäristökatastrofi, maapalloistuminen, monikulttuuristuminen. Maailman muuttuessa sukupolvien väliset erot usein korostuvat. Kasvatus on perinteisesti ymmärretty lasten johdattamiseksi aikuissukupolvien maailmaan. Mutta mihin silloin johdatetaan, jos aikuisetkaan eivät tiedä, mihin olemme menossa? Miten kasvattaa lapsista ja nuorista jotain muuta kuin suorittajia? Ei kasvatus silti helppoa ole ollut aikaisemminkaan. Esimerkiksi filosofi Immanuel Kantin mukaan kasvatus on ihmisen itselleen asettamista tehtävistä vaikein. Kant piti, niin kuin tuohon aikaan professorin tehtävänkuvaan kuului, luennon kasvatuksesta. Pelkkä tieto tai toimintakyky ei riitä, vaan vaaditaan moraaliin kasvua. Tämä korostus on mitä ajankohtaisin. Kantin mukaan meidän on pakko kasvattaa ihmisiä vapauteen. Pakko, koska muuten kasvatus ei onnistu, ja vapauteen, koska vain vapaina ihminen voi kasvaa moraalisubjektiksi. Yksi varsinkin suomalaisen kasvatusfilosofian kiistakysymyksiä on, mitä on olla moraalisubjekti tässä ajassa, tässä maailmassa.

Panelisteina: Tomi Kiilakoski (FT, Nuorisoseura ry), Marja-Leena Laakso (professori, Jyväskylän yliopisto), Tuukka Tomperi (FM, tutkija, toimittaja).

Suomi Areena 2013 ”Kui last pitäs kasvattaa?” 15.7.2013 Lisätietoja: http://filosofia.fi/node/6582

SYKSY 2012

28.9. Tiede-Areena / filosofian ilta: "Myytit, totuus ja tiedottaminen", panelisteina Leena Reikko (toim.), Harri Keto (UCPori), Petteri Limnell (FM).

18.10. Hanna Virtanen (PSYL), keskustelua ihmisen evoluutiosta ja biologian filosofiasta. Alustajina Petteri Limnell ja Hanna Virtanen.

9.11. Paavo Pylkkänen (Dos., Helsingin yliopisto & Skövden korkeakoulu), ”Sademetsärealismi kohtaa implikaatin järjestyksen – uudistuuko filosofia tieteen avulla?” Porin taidemuseo.

Kirjassaan Every Thing Must Go tieteenfilosofit James Ladyman ja Don Ross esittävät kärkevää kritiikkiä nykyistä "uus-skolastista" analyyttista metafysiikkaa vastaan. Heidän mielestään se ei lisää tietoamme ja antaa parhaimmillaankin virheellisen kuvan tieteen tuloksista. Analyyttiset filosofit nojaavat usein intuitioihinsa, mutta Ladyman ja Ross muistuttavat, että intuitiot sopivat lähinnä jokapäiväiseen käytännön elämään, eikä niitä ole suunniteltu tarjoamaan opastusta tieteessä tai metafysiikassa. Positiivisena ohjelmanaan Ladyman ja Ross esittävät naturalisoidun metafysiikan, joka pyrkii heikosti yhdistämään erityistieteet perusfysiikkaan. Yhdistäminen on heikkoa siksi koska se ei pyri palauttamaan tai redusoimaan erityistieteitä perusfysiikkaan. Perusfysiikka pätee kaikissa yhteyksissä ja tässä mielessä asettaa rajoja erityistieteille. Todellisuuden eri piirteiden kuvaaminen perusfysiikan avulla ei kuitenkaan onnistu. Ontologia on skaalarelatiivista siinä mielessä, että ne "aidot hahmot", joita erityistieteet kuvaavat eivät ole havaittavissa esim. kvanttitasolla. Siksi on perusteetonta ja turhaa yrittää redusoida esim. kemian, biologian, geologian ja taloustieteen tutkimia hahmoja perusfysiikan hahmoihin. Ladyman ja Rossin näkemys sallii hyvin monenlaisten olioiden olla olemassa, kunhan oliot ymmärretään aitoina hahmoina. Heidän näkemyksensä on siten ontologisesti rikas "sademetsärealismi", joka eroaa esim. Quinen "autiomaaontologiasta". Ladymanin ja Rossin ohjelma on piristävä yritys kiteyttää luonnontieteiden merkitys filosofialle. Samalla heidän näkemyksensä verifikationistiset piirteet näyttävät ongelmalliselta esimerkiksi mielen filosofian yhteydessä. Siksi on mielekästä tarkastella heidän ohjelmaansa suhteessa muihin samankaltaisiin ohjelmiin, jotka saattavat sopia paremmin mielen ja tietoisuuden kuvaamiseen. Yksi tällainen ohjelma perustuu David Bohmin ja Basil Hileyn kehittämään implikaatin järjestyksen käsitteeseen. Esitelmä kuvailee Ladymanin ja Rossin sademetsärealismia ja vertaa sitä implikaatin järjestyksen ohjelmaan. Vertailussa hahmottuu monia filosofisesti kiintoisia uusia näköaloja, joita luonnontieteiden kehitys avaa.

Kirjallisuutta:

Bohm, D. ja Hiley, B.J. (1993) The Undivided Universe: An Ontological Interpretation of Quantum Theory. London: Routledge; Ladyman & Ross (2007) Every Thing Must Go: Metaphysics Naturalized. Oxford University Press; Pylkkänen, P. (2007) Mind, Matter and the Implicate Order. Heidelberg and New York: Springer.

15.11. Reijo Kupiainen (Aalto-yliopisto), ”Mitä on fenomenologia?”, Porin taidemuseo.

13.12. Pekka Kalli (Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu TAOKK): ”Operaatio-teko-toiminta ja oppiminen”, Porin taidemuseo.

KEVÄT 2012

26.2. Petteri Limnell, ”Valta”, Porin taidemuseo.

(Maaliskuu), Petteri Limnell, ”Yksilön suhde yhteisöön”, Porin taidemuseo.

10.4. Hanna Virtanen (PSYL), ”Ihmisen evoluutio”, Porin taidemuseo.

8.5. Reijo Kupiainen (Aalto-yliopisto), "Kuvan filosofiasta", Porin taidemuseo.

SYKSY 2011

15. 9. Lauri Mehtonen, lehtori, Tampereen yliopisto, "Mitä filosofia on?", Porin taidemuseo.

8.11. Ilkka Niiniluoto, professori, Helsingin yliopisto. Niiniluoto esitelmöi aiheesta "Luonnonfilosofiasta tieteenfilosofiaan" Porin yliopistokeskuksessa. Järjestämme tilaisuuden yhteistyössä Porin yliopistokeskuksen kanssa.

23.11. Biologi Hanna Virtanen (PSYL) alustaa aiheesta: Evoluutiobiologian opetus Suomen kouluissa, Porin taidemuseo.

KEVÄT / KESÄ 2011

PORIN FILOSOFINEN SEURA (PFS) perustettiin 3. maaliskuuta 2011 Porin kaupunginkirjastossa. Seuran puheenjohtajaksi valittiin Petteri Limnell: Limnell piti esitelmän otsikolla "Miletoksesta Poriin".

31.3. Dosentti Jari Palomäki esitelmöi otsikolla "Ääretön filosofian, uskonnon ja matematiikan yhteisenä käsitteenä ja ongelmana", Porin kaupunginkirjasto.

19.5. Petteri Limnell (FM), "Oikeudenmukaisuus - mitä se on ja milloin se on oikeudenmukaista?", Taidemuseon kokoustila.

Suomi-Areenan filosofian ilta: Ahneus. Paneelisteina Ville Lähde (filosofi), Sofia Vikman (kok.), Jakke Holvas (filosofi, toimittaja, tietokirjailija), Teppo Eskelinen (YTT, tutkija), Mikko Pelttari (toimittaja).

LIITY JÄSENEKSI

Kiinnostaako Porin Filosofinen Seura ja sen toiminta?

Liity jäseneksi

Yhteistyössä

©THK | Bannerikuva Hannu Ikonen